Sunday, May 24, 2009

Siput Sedut Masak Lemak Cili Api Dengan Keladi



Selamat bertemu kembali!

Hari ini Kak B masak lauk "Siput Sedut". Kalau nak cuba, boleh lah!


Bahan-bahan

> 1 Kilo Siput Sedut

> 1 inci Kunyit Hidup

> 10 Biji Bawang Merah

> 2 Biji Bawang Putih

> 1 Batang Cili Merah

> 10 Biji Cili Api

> Sedikit Belacan

> Garam

> 1 Sudu Gula

> Santan RM2.00

> Isi Keladi 7 - 8 Keping

> Serai 2 Batang


Cara-caranya

1. Basuh siput bersih-bersih. Bilas dengan air garam. Tos kan airnya, kemudian masukkan dalam kuali/periuk.

2. Kisar bawang merah, bawang putih, cili merah, cili api, kunyit dan belacan. Tuangkan ke dalam kuali/periuk. Kemudian masukkan santan*, serai diketuk-ketuk dan masukkan isi keladi dalam 7 hingga 8 keping. Masak sampai keladi tadi empuk. Kemudian masukkan garam dan 1 sudu gula.

3. Kacau dan wallah! Hidangan "Siput Sedut Masak Lemak Cili Api Dengan Keladi" sudah siap untuk dihidang :) Makanlah dengan bahagia!

NOTA : *Sekiranya santan agak pekat, ditambah 1 mangkuk air.




No comments:

Post a Comment