Wednesday, May 27, 2009

Kari Ikan Bawal


Pasti ada ramai keluarga yang suka makan kari. Sebab tu hari ni Kak B masukkan sekali resipi Kari Ikan Bawal !


Bahan-bahan


> 1 Ekor Ikan Bawal yang sederhana

> 5 biji Bawang Merah

> 3 biji Bawang Putih

> Sedikit Halia

> 2 Tangkai Cili Merah

> Sedikit Belacan

> 1 Bungkus Serbuk Kari

> Santan RM1.00

> 4 Batang Bende

> 3 Sudu Minyak Masak

> 2 Biji Tomato

> Air Asam Jawa


Cara-cara

1. Cuci ikan bersih-bersih

2. Hiriskan bawang merah, bawang putih dan halia.

3. Tumiskan di dalam periuk/kuali. Bila sudah wangi masukkan serbuk kari dan sedikit air. Kacau sehingga garing baru masukkan santan, air asam jawa dan belacan kedalam kuah tadi. Kemudian kacau hingga mendidih, baru masukkan ikan. Masukkan cili merah, bende dan buah tomato.

4. Akhir sekali, masukkan garam secukup rasa.


Hidangan Kari Ikan Bawal sudah siap untuk dijamu.


Selamat Mencuba!


No comments:

Post a Comment