
Selamat bertemu kembali!
Hari ini Kak B masak lauk "Siput Sedut". Kalau nak cuba, boleh lah!
Bahan-bahan
> 1 Kilo Siput Sedut
> 1 inci Kunyit Hidup
> 10 Biji Bawang Merah
> 2 Biji Bawang Putih
> 1 Batang Cili Merah
> 10 Biji Cili Api
> Sedikit Belacan
> Garam
> 1 Sudu Gula
> Santan RM2.00
> Isi Keladi 7 - 8 Keping
> Serai 2 Batang
Cara-caranya
1. Basuh siput bersih-bersih. Bilas dengan air garam. Tos kan airnya, kemudian masukkan dalam kuali/periuk.
2. Kisar bawang merah, bawang putih, cili merah, cili api, kunyit dan belacan. Tuangkan ke dalam kuali/periuk. Kemudian masukkan santan*, serai diketuk-ketuk dan masukkan isi keladi dalam 7 hingga 8 keping. Masak sampai keladi tadi empuk. Kemudian masukkan garam dan 1 sudu gula.
3. Kacau dan wallah! Hidangan "Siput Sedut Masak Lemak Cili Api Dengan Keladi" sudah siap untuk dihidang :) Makanlah dengan bahagia!
NOTA : *Sekiranya santan agak pekat, ditambah 1 mangkuk air.

No comments:
Post a Comment